Siara, młodziwo, colostrum. Przed wynalezieniem antybiotyków to właśnie siara bydlęca używana była jako główny lek w zwalczaniu wielu infekcji. Pierwsza szczepionka doustna na polio opracowana przez Alberta Sabina oparta została na przeciwciałach w niej zawartych. Czym właściwie jest i dlaczego warto włączyć ją do codziennej suplementacji?
Siara to gęsta, bogata w białko i składniki mineralne wydzielina gruczołu mlekowego ssaków, w tym człowieka. Układ odpornościowy nowo narodzonych ssaków jest niedojrzały, co czyni je podatnymi i bezbronnymi wobec otaczającego je świata, pełnego chorobotwórczych bakterii. To właśnie unikatowy skład siary, którą noworodki przyjmują w pierwszych dniach życia, zapewnia im właściwą ochronę. Pozostaje pytanie, czy może być ona równie dobra przyjmowana przez osoby dorosłe?
Wiele wskazuje na to, że tak. W skład colostrum wchodzi ponad 250 naturalnych związków chemicznych, w tym immunoglobiny, regulatory odporności czy aminokwasy. Przede wszystkim bogate jest w witaminy i sole mineralne, spośród których można wymienić chociażby witaminy A, C, E oraz te z grupy B, chrom, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo. Co prawda zainteresowanie siarą jako naturalnym lekiem zmalało po wprowadzeniu antybiotyków, w ostatnim czasie wraca jako być może alternatywy w walce z lekoopornymi szczepami bakterii. Badania wskazują także na pozytywny wpływ zażywania colostrum w przypadku zaburzeń odżywiania oraz walce z nadwagą.
W odpowiedzi na potrzeby walki z infekcjami innymi metodami niż antybiotykoterapia, wiele firm farmaceutycznych wprowadziło do swojej oferty preparaty zawierające naturalną siarę bydlęcą. Jest to dobra propozycja dla aktywnych osób dbających o swoje zdrowie i odporność w okresie jesienno-zimowym.
1593