Witamina C czyli kwas askorbinowy jest jedną z podstawowych witamin niezbędnych w naszej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Człowiek nie potrafi sam jej wytworzyć dlatego musi być dostarczana z pokarmem. Występuje w wielu warzywach i owocach. Najwięcej witaminy zawiera acerola, dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka czerwona, koperek, truskawki, szczypiorek, szpinak, cytrusy. Witamina C jest jednak bardzo nietrwała, wrażliwa na wysoką temperaturę, światło, powietrze. Dlatego produkty, których jest źródłem powinno się spożywać świeże oraz w postaci surowej. Witamina C jest bardzo aktywna biologiczne, bierze udział w wielu reakcjach i przemianach. Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie. Ma działanie ochronne w chorobach serca i naczyń krwionośnych. Bierze udział w tworzeniu kolagenu, białka występującego w skórze, zębach, kościach, chrząstce, tkance łącznej i rogówce oka. Odpowiada za elastyczność stawów, zmniejszając ryzyko kontuzji. Uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko krwawień, siniaków, chorób dziąseł. Zwiększa przyswajanie żelaza, zapobiegając anemii. Witamina C jest ważna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Regularne jej przyjmowanie zmniejsza ryzyko infekcji zwłaszcza u osób trenujących lub wykonujących ciężką pracę fizyczną.
Zapotrzebowanie na witaminę według Instytutu Żywności i Żywienia wynosi średnio 40-50mg dziennie dla dzieci, 75mg dziennie dla kobiet i 90mg dla mężczyzn. Zwiększa się u osób z nadciśnieniem tętniczym, palących papierosy, nadużywających alkoholu, cukrzyków, kobiet w ciąży i karmiących, przy przyjmowaniu pewnych leków, a także u ludzi będących pod wpływem ciągłego stresu.